tisdag 7 april 2009

Vilken morgon

Ja här händer det grejer. Saga hängde som vanligt på dörren till uteplatsen, fast hon vet att man inte får göra så. Pang sa det och en liten tjej började gråta helt hysteriskt, mycket riktigt hade hon nu trillat ner därifrån och trillat baklänges och slagit i huvudet. Hon satt och kramades med mig och helt plötsligt började hon kräkas och det vet alla föräldrar att det är ett litet varningstecken.

Så jag ringde sjukrådgivningen där man såklart fick sitta i kö jättelänge, dom "skickade" mig vidare till en annan telefonkö. Jag skulle få prata med en läkare som skulle bedömma om vi skulle åka till sjukhus eller inte. jag fick sitta i kö i 40 minuter!!!

Men han tyckte vi skulle avvakta. hon har förmodligen fått en liten hjärnskakning men eftersom hon blev pigg och glad igen så tyckte han att vi kunde stanna hemma och se hur hon mådde istället för att åka till sjukhus och sitta där och vänta i 6 timmar. Hon kunde få lite feber och vara lite "trött och hängig" men det var helt normalt. Så nu får vi väl se, men hon är pigg och glad som vanligt min lilla tjej.
Läkaren tackade så mycket för att jag faktiskt RINGDE först istället för att bara åka iväg till sjukhuset för minsta lilla som många föräldrar gör, ja inte bara föräldrar heller, det finns många många människor som åker till sjukhuset så fort det är något. Samma människor klagar ofta på att det tar sån jäkla tid på sjukhuset, är inte det lite "dubbelmoral"? Det tar tid för att folk som lika gärna kunde ha varit hemma åker dit och tar tid.
Vi har bra sjukrådgivning i sverige, ring dit först och rådfråga.

3 kommentarer:

  1. Nja... Bra sjukrådgivning kanske om man jämför med andra länder. Men 40 minuter kan vara nog så lång tid för en orolig förälder. Har ändå full förståelse för att många under stress och press ger upp och åker till akuten i stället.

    Sen finns det så klart många som inte har något på akuten att göra. Men när man har ett barn som slagit sig illa eller mår mycket dåligt, då tycker jag allt att det är befogat. Då nöjer man sig gärna inte alltid med att sitta i en telefonkö i 40 minuter...

    SvaraRadera
  2. Nej det e klart men många åker upp till akuten för ingeting:)

    SvaraRadera
  3. Fast det är faktiskt så här att svensk vård är behovsanpassad, och om du inte ligger med pulsådern uppsliten så ska du faktiskt inte in till akuten. Det finns många föräldrar som åker in så fort ungarna hostar eller sätter något i vrångstrupen, får skrubbsår eller trillar och slår sig så det blir lite blod. Bara för att unge blöder lite eller skriker så är det inte fråga om liv och död. AKUTMOTTAGNING: LIV ELLER DÖD. I annat fall finns det JOUR-mottagning som är till för mindra akuta fall som behöver ses över inom de närmsta timmarna. Du är ju unik i det faktum att du har is i magen och kan skilja på akut och inte akut, men så är du ju en unik människa ;-)

    SvaraRadera